Döntések halogatása

dontesek_rendszerezes_changemystuff

Jelek, hogy halogatod a döntéseket 

Találkoztál már azzal a szituációval, amikor végignézel a dolgaidon, elfog egy furcsa, rossz érzés, és csak azt kérdezed magadtól: ezek meg mit keresnek itt?

Általában ezután fogalmazódik meg a fejekben a szelektálás gondolata, és ekkor ülünk fel az érzelmi hullámvasútra is.

A legtöbb esetben a felhalmozás fő oka a nem tudatos vásárlás/megtartás. Ilyenkor bizonyos dolgokat csak azért tárolunk, mert “majd jó lesz még valamire” vagy “majd később kitalálom mi legyen vele” vagy “majd eladom” vagy “majd jó lesz valakinek”, vagy “mert ajándékba kaptam”, stb. Ezekkel a feltételezésekkel a legnagyobb baj, hogy csak késleltetjük a döntés időpontját, és a nehéz helyzet elől egy kényelmes, raktározó üzemmódba menekülünk. Ennek eredménye egy gyönyörű, átlátható, rendezett… ja nem…

A fő kérdés ebben az esetben, hogy tényleg hagyjuk, hogy a tárgyaink irányítsanak minket? Tényleg annyira félünk elengedni tárgyakat, hogy képesek vagyunk rabigába hajtani a fejünk miattuk?

Egy kedves ügyfelem mesélte egy tanácsadás alkalmával, hogy amikor elvált a férjétől és egyedülálló anyuka maradt, sok-sok bútort kaptak ajándékba. Ezeket évekig használták, de valahogy volt egy furcsa, kellemetlen érzésük ezen tárgyak környezetében. Aztán egyik gondolkodós pillanatában rádöbbent, hogy azért érzik magukat rosszul, mert ezek mind „szánalom bútorok”, ezeket azért kapták, mert a szegény anyuka a szegény gyerekekkel ott maradt egyedül. Ez az érzés hihetetlen negatív közeget teremtett, így elkezdték a nagy szelektálást, a mondás – bár túlzóan – de az lett: „inkább alszom boldogan matracon, mint szomorúan a szánalom ágyban”.

Ez egy jó példa arra, hogy mennyire nagy hatást tudnak gyakorolni a mindennapi életünkre a tárgyaink, és mennyire felemelő tud lenni, amikor végre tudatosan döntünk róluk.

donteshozas_ruhakrol_rendszerezes
Döntéshozás ruhákról

Mi is a tudatosság? 

Hogy érhetjük ezt el? Hogyan tudunk nehéz döntéseket meghozni? Nos, mindez csak szokás kérdése. Egyszer kell rászánni az időt arra, hogy átgondoljuk, hogyan is tudnánk a gondolkodásmódunkon változtatni, azután gyerekjáték lesz a gyakorlatba ültetni az új szokásokat.

Hogy segítsek kicsit, kezdheted a következőkkel:

 1. Minden tárgy megvásárlása előtt gondold végig: 
  1. Valóban szükséged van rá? 
  2. Mit fogsz kezdeni vele? 
  3. Illik oda, ahová szánod? 
  4. Méretben, anyagban, formában, mintában megfelelő?
  5. Van funckiója, ami számodra hasznos, szükséges?
 1. Amikor ajándékba kapsz valamit, ami nem tetszik, nem tudod/akarod használni, egyszerűen csak adományozd el, vagy add el, emiatt ne legyen bűntudatod (legközelebb készíts kívánságlistát, így olyan dolgokat, élményeket fogsz kapni, aminek tényleg örülsz).
 1. Szelektáláskor ne dobj mindent a szemétbe, így egyrészt a környezetnek, másoknak is jót teszel, másrészt te is könnyebben szabadulsz meg a tárgyaktól, nem lesz lelkiismeret furdalásod. A folyamat során készíts különböző kupacokat:
  1. eladható 
  2. adomány/ajándék
  3. szemét 
 1. Szabj magadnak határidőt, szabályokat. Például:
  1. Ha azért őrzöl valamit, mert el akarod adni, tűzz ki határidőt erre. Ha akkorra nem sikerül az eladás, adományozd el a tárgyakat.
  2. Bizonyos dolgokból újat csak akkor vegyél, ha valamelyik meglévő tönkrement⁠, pl. váza.
  3. Ne engedd meg magadnak, hogy impulzusból vásárolj.

A lényeg viszont minden esetben az, hogy legyél határozott, következetes, és ne halogasd a döntést, egyszerűen csak mondd ki, hogy valami maradhat vagy mennie kell, szereted vagy nem. Ilyen egyszerű!

Kezdd el már ma a tudatos döntéshozást, így alakulhat ki a számodra megfelelő rend, rendszer!


Hasonló bejegyzések