Fürdőszoba rendszerezés

furdoszoba_rendszerezes_rend_tarolas

Hogyan építhetjük ki a jó rendszert?

A fürdőszoba rendszer az egyik legfontosabb egy otthonban, ugyanis ebben a helységben kezdjük a napunkat és itt ér véget az. Ezen helységnek fontos szerepe, hogy nyugodt környezetet biztosítson és támogassa a gyors, hatékony készülődést.

Első és legfontosabb, hogy szelektáljunk, csak olyan dolgokat tároljunk és annyit, ami valóban szükséges! Rendszerezés előtt ezt a lépést soha ne hagyjuk ki, mert így sok tárolóhelyet szabadíthatunk fel, és megszabadulunk azoktól a tárgyaktól, amire nincs szükség.

Ezután tervezzünk! Képzeljük el a számunkra tökéletes helyiséget, játsszuk el, mikor mit csinálunk ott, mikor mit használunk, és mi hogy esne leginkább kézre. Így pontosan láthatjuk mi a rutinunk, mihez kell alakítani a rendszert. Ez talán furcsán hangzik a napi élet szempontjából, de érdemes a Lean, 5s elvet alkalmaznunk, ami a gyártásban, üzleti életben rendkívül fontos szerepet játszik. Ugyanis, ha hatékonyak vagyunk a rutin feladatokban, a szükséges folyamatokban, akkor végső soron időt, energiát spórolunk (ebből következik, hogy pénzt is megtakarítunk), és a fontos dolgokra tudunk koncentrálni. Például a fogmosás általában napi 2-4 alkalommal mindenki életének része. Akkor, ha a folyamatba bele fog tartozni, hogy keresem a fogkefe fejet, próbálom a szekrény mélyéről kihalászni a fogkrémet, esetleg még szájvizezek is, amit másik szekrényből kell kivennem, annak az az eredménye, hogy az átlag 3-5 perc helyett akár 7-10 perc is elmehet egy egyszerű rutin feladat elvégzésével. Ez napi két fogmosásra átlag plusz 6 perc, egy héten az 42 perc, egy hónapban 1260 perc, ami 21 óra. Tehát leegyszerűsítve havonta majdnem 1 teljes napod mehet el a helytelen tárolás miatt. Azonban, ha szinte csukott szemmel is véghez tudsz vinni egy egyszerű dolgot, akkor az idő, energia, pénz hármason kívül még a stresszen is spórolsz.

furdoszoba_rendszerezes_rend
Az ideális helység a rutin alapján

Hasznos tippek

  • Nagyon fontos, hogy a napi használatú dolgaink egy helyen legyenek, és csak azok, amiket tényleg használunk. Például nem kell a zuhanyzóba vagy a kád mellé a polcra 3 tusfürdő, ha mindig csak 1-et használsz.
  • A vízszintes felületeket, pultokat soha ne zsúfold túl, csak a legszükségesebb dolgok legyenek ott, így a szemnek kellemes látvány lesz. Aranyszabály lehet, hogy a vízszintes felületek max 1/3-a legyen tárolásra használva. Ha ezt betartod, könnyű lesz takarítani, nem kell millió dolgot le-föl pakolni. 
  • Használj ki praktikus helyeket tárolásra, mint például a szekrényajtók belsejét. Ide rakhatsz akasztókat, tárolókat, így könnyen hozzáférhető, átlátható tárolási módot tudsz kialakítani.
  • A fiókokba használj elválasztókat, kis tárolókat, így átláthatóvá tudod tenni a fiókot. nem elhanyagolható, hogy bizonyos dolgokat érdemes szeparáltan tárolni itt, például a fogkefe fejek ne érintkezzenek a borotvával, stb. Tehát, az átláthatóság mellett a higiénia és praktikusság is fontos szempont. Nem elhanyagolható az sem, hogy ha egy területet átlátunk, akkor nagyobb eséllyel tesszük vissza a helyére a dolgokat, mintha káosz lenne ott. 
  • Legyen mindenkinek saját tároló helye a szekrényekben, ugyanis mindenkinek szüksége van egy kis személyes térre, jó, ha a saját dolgainkat szeparálva tudjuk tárolni a többiekétől.
  • Alakíts ki helyet a törölközőknek, köntösöknek, hogy miután használtad őket és megszáradtak, el lehessen tenni, ne lógjon a radiátoron, kampókon. Ez ugyanis nagyon rendezetlennek mutathatja a teret.
  • Használj különféle tárolókat, polcemelőket, fiókrendszerezőket stb., hogy jól átlátható teret alakíthass ki. Ami fontos, hogy jó minőségű tárolóid legyenek (bírják a párát, vizet), amiket érdemes címkézni is. 

furdoszoba_rendszerezes_tarolas
Pultfelület ideális elrendezése

Konklúzió

Mielőtt nekilátsz mindent átrendezni, gondold végig, hogy a napi életben mi szolgál majd a legjobban téged, ehhez alakíts rendszert. Ha többen is használjátok ugyanazt a fürdőszobát, akkor érdemes minden érintettet bevonni a rendszerezésbe, vagy legalább a tervezésbe, hogy ők is felelősnek érezzék magukat később és az ő kényelmük is szolgálja a rendszer.

Mindig tervezzünk, és a rutinunk, a kényelmünk legyen az elsődleges a rendszer megalkotásakor. Ha már dolgoztunk az új rendszeren, akkor tartsuk is fenn, használat közben módosítsunk amin kell, de ne felejtsük, hogy alkalmazkodjuk a saját rendszerünkhöz, ne engedjünk teret a káosznak és ne hanyagoljuk el a teret.

Végeredményben, kis odafigyeléssel egy szép, funkcionális, a rutinunkat támogató helyiséget alakíthatunk ki, így a reggeli és esti készülődés igazán felüdülés lesz, ahol nyugodtan, gyorsan tudjuk felkészíteni magunkat a napra vagy épp az esti pihenésre.


Hasonló bejegyzések